irtsa

- som en fickkniv, allt man behöver

Onsdagen den sista november, Indien dag 42

Kategori: Trams

Allt är ganska så bra. Men jäklar vad kallt det har blivit. Vi har flyttat frukosten och därmed också avfärden mot Banjara Basti en halvtimme. Så nu är det inte frukost förrän 8:30. Herre och Hud (klatschigare, inte sant?), vi kommer ju bli förfärligt lata (latare). På morgonen är det bara strax över tio grader varmt ute. Och i det ska man sitta och käka frulle. I dag hade jag till och med underställsbyxor på mig i Banjara Basti. Men det är för att vi sitter i en stenbyggnad. Och där är det kallt. Men det blev lite varmt när jag kom ut i solen...

När jag kom hem gick jag upp på taket för att tina. Och det gjorde jag vill jag lova. Utan minsta lilla underställ. Sedan blev det för varmt. Så jag gick.

Spännande va?

Just det: jag har fått ett rum i Uppsala. För att jag är så himla bra.

Nu är jag trött och vill sova. Klockan är ju snart nio! Jag har inte gått upp till mitt rum såhär sent på... Ja, väldigt lång tid. Måste också hitta en ny bok att läsa. Erkänn att ni inte hade en aning om att livet i Indien var såhär spännande!

Helg!

Kategori: Trams

Okej. Är ni beredda? På en rejäl bildbomb? För nu kommer det. Allt på en gång.





Första skolan, klass 1-2 har lektioner i huvudbyggnaden.






















Fortfarande skola ett, men klass tre. Med väldigt få elever.












Några barn i kindergarden. Såpbubblor är poppis.
Jag och Sadia. Fast i omvänd ordning.


Helgen i Jaipur (den första):




Amber Fort.




Elefant i Amber Fort



Fort a la vatten


Vi var i en textilfabrik som tryckte tyger och pärlade sådana
där kläder som männen här har på brölopp. Verkade jobbigt.



 

Utsikt från aptemplet.

 

 

Vi bodde på ett jättebra hotell i Jaipur. Det var så bra så vi bodde där även när vi var där för två veckor sedan. De hade till och med bajsvänliga toaletter!




Helgen i Agra:




När man ska traska in i Taj Mahal måste man först köpa biljett och sedan ställa sig i rätt kö. Det fanns fyra stycken. En för indiska män, en för turistmän, en för indiska kvinnor och slutligen en för dvärgar. Nej, jag skämtade bara. För turistbrudar. Såklart. Eller kvinnor. Eller liknande.




Även Tajs omgivande byggnader är rätt så okej.




Om man är rolig, och vill ha en skojig bild då man håller lilla Taj i toppen
kan man exempelvis göra ungefär som de på bilden. Det är humor det.




Taj




Jag tafsar lite på Taj Mahal


Det var nog allt från Agra. Staden har bara Taj Mahal. Och en massa skräp. Men det är inte så coolt, det finns i fler delar av Indien vill jag lova. Eller det vill jag inte, men det är så det är.


Från Pushkar får ni bra lite karavan och en kamel:





















































Slutligen ska ni få se det som troligtvis är det roligaste som finns i hela Sikar:


Internt kallad taxkon.


Nu hoppas jag att bildsuget är lite stillat. Min röv är i alla fall stillad. Nu ska jag ta och lyfta den här ifrån.

Hepp.

Banjarabrist

Kategori: Trams

Nej. Det blir inget Banjara Basti i eftermiddag. För att det var nämligen ett bröllop på g. Så det gick inte att ha några lektioner i skola nummer ett. Men eftersom de andra skolorna inte påverkades av det delades vi i skola ett upp och följde med till skola två och tre. Jag vet inte om jag har skrivit det, men i detta områda finns det olika kaster. Jag tror jag har nämnt det, men om jag inte har det, eller om ni har missat, kommer det här: I Banjara Basti byggdes en skolbyggnad på ett praktiskt ställe, det som nu är skola ett. Runt den skolan bor nomader. Lite längre bort från skola ett bor den kast som har gett namn åt området, de är banjaras. Banjarakasten är lite över nomaderna, så de vill inte komma till skola ett och beblanda sig med dem. Därför startades skola två och tre. Men de skolorna får undervisa där det finns plats, utanför någons hem, under ett träd. Typ. Ni får gärna fråga om det är något ni vill veta. Det börjar bli vardag för mig, så det är svårt att se vad som är intressant.

Hade tänkt att jag skulle fixa med bilder nu. Men jag har suttit här så länge, så jag känner mig dum om jag ockuperar datorn längre. Men det kommer. Senast i helgen. Jag lovar. ..tror jag.

Bildbrist

Kategori: Trams

Hej. Jag hade tänkt att jag skulle fixa med en massa bilder i dag eftersom det är helg och jag ändå bara varit hemma. Men naturligtvis så har Internet legat nera hela dagen bara för det. Jag har fått lite bristpåbilder-klagomål. Men det var inte mitt fel att Internet legat nere (eller?). Så därför blir det inga bilder. Och nu är klockan så mycket, så det är dags för mig att lägga mig och läsa och så småningom sova.

Men en annan dag. Alltså, förlåt, men det kommer komma. Segt. Jag vet. Men jag är seg. Jag är född seg. Så jag har en bra ursäkt. 

Annars är det bra. Som vanligt ungefär. I morgon är det måndag. Det innebär: banandag för barnen i Banjara Basti på förmiddagen. Och även Banjara Basti på eftermiddagen för att duscha de små och lära kvinnorna engelska. Eller, ja, kvinnor, de är runt 15 år. Och vet ni, det är svårt att lära några engelska som inte ens kan läsa eller skriva på sitt eget språk. 

Det har kommit en ny volontär. Och så åkte det några i går. Det var tråkigt. Att de åkte alltså. Inte att det har kommit en ny. Eller, det vet jag i och för sig inte. För jag känner henne inte. 

Nu ska jag sluta. Jag är trött. Hej då.

Hår

Kategori: Trams

Jag har klippt av mig håret. Igen. Så nu är det kort. Igen. Snart kanske det blir kort. Alltså kort som i bild. Jag ska fixa med bilder i helgen. Då ska jag bara vara. Bara vara hemma. Jag vågade inte gå till ett hål i väggen. Alltså en frisör. Så jag klippte av mig håret hemma på gården. Kvinnorna såg ut att tycka att jag var galen. Vilket kanske inte är så långt från sanningen. Här ska håret vara långt. I alla fall om man är tjej. Eller kvinna. Eller dam. Eller något liknande. En del flickor har kort hår. Men det beror antagligen på att de har haft löss. Jag har inte löss. För det var en i Banjara Basti som kollade mig idag. Däremot är det en av volontärerna som har fått. Jag ska akta mig för att gnida mitt hår mot hennes. Trots att det är frestande.

Annars är det ungefär som vanligt. Har insett att det är synd att jag inte är hemma på jul. Men jag tror jag överlever. Men man vet ju aldrig. 

Förresten, jag har fått en del ny bra kunskap här i Indien. Till exempel hur många man får plats i en tuctuc. Svaret är fjorton. Ja, och så plus förare då förstås. 

Nu ska jag planera för kvinnolektionen i eftermiddag. Eller läsa. Eller bara slöa. 

Hade!

Här

Kategori: Trams

Jag orkar inte skriva. Men jag är hemma i alla fall. Så ni vet. Och jag mår bra. I alla fall ganska. Jag bara spydde lite sista natten i Jaipur. Men det var inte ens coolt, för nu mår jag bra. Så det var väl bara något tramsigt jag fått i mig. Inte ens magsjuka. Gud vad tråkigt.

Jag har inte ens drabbats av denguefeber som två volontärer här har drabbats av. Nej, förlåt, det är fruktansvärt. Och jag tycker supersynd om dem. Det är sant. Jag är lite rädd för myggor nu...

Nu ska jag ... myggstifta in mig, kanske läsa. Eller teckna. Eller rubriks kuba. Eller packa upp. Eller helt enkelt bara vila.

Ivag igen!

Kategori: Trams

Av nagon anledning vill inte sprakinstallningen fungera. Ni far lasa utan prickan. Jag ska ivag i helgen igen! Aker om en kvart och ska forst till Pushkar och sedan vidare till Jaipur. Sa jag kommer vara borta ett tag. Hoppas ni klarar er. Men klart ni gor. Nu far ni ju chans att andas.

Nu ska jag ga och sno at mig bananer. Om de inte dukat undan.

Ha en fin helg alla! Det ska jag ha.

Återförd

Kategori: Trams

Det sägs att man lär sig massor om sig själv när man reser. Att man finner sig själv. Och sådant. Det stämmer verkligen. Jag har sannerligen lärt mig en massa om mig själv. Jag har funnit en egenskap hos mig själv jag inte visste var så väl utvecklad som den är. Jag tror det måste vara en av mina bästa egenskaper faktiskt. Tänk att det krävdes en resa till Indien för att upptäcka den! Jag är helt otroligt vansinnigt bra på att (trumvirvel) sova! Alltså, på riktigt! Jag är en jävel på det! Har ju varit i Agra i helgen och tittat lite på Taj Mahal (eller Tajan som vi erfarna säger) och det är mycket tid som går åt till att åka buss när man ska dit. I alla fall om man åker där jag åkte ifrån. Och det gjorde jag. Och mina kamrater. Hur som helst. Jag hade ingen aning om att jag är SÅ bra på att sova. Men det är jag. Tydligen. Tydligen asbra. Kamraterna var inte lika bra. Jag hade liksom svårt att hålla mig vaken. 

Tajan var fint. Och stort. Och vitt. Och ganska häftigt.

Hotellet var skabbigt.

Maten var god!
Sällskapet bra.

Jag har tagot några bilder. Som ni kanske kan få se om ni är snälla.


Agra var inte lika kul. Skitstad. Men jag har köpt en jättefin indisk dress! Inget mer. Men jag hittade en jättefin ring jag ville ha. Bara 10 000 rupies. Typ 1 500 kronor. Tror jag fick ned den till 1 300. Kronor. Det var en äkta sten. Jag köpte den inte.

Nähä. Nu ska jag se till att min bästa egenskap inte slappar till sig. Bäst att träna ordentilgt så att jag inte glömmer hur man gör.

God Indiennatt!

Gomorrn!

Kategori: Trams

Nu sitter jag här, klockan halv sju på morgonen. Det är för att idag, idag ska vi åka till Agra! Och i morgon kommer vi titta på Taj Mahal! Det ni! Ojojoj. Jag hoppas det blir fint. Men det är klart att det kommer bli.
Men innan jag sticker ska ni få lite bilder.





Diwali!

Min henna. 



Sarigänget! Och den manliga volontären som fick traditionella manliga kläder (dock inte T-shirten).
Från vänster: Gaurav, Gunvor, Gunilla, jag, Kristin och min rumskamrat Isabelle!

Bilder från Jaipur får ni en annan gång. Nu är det frukost och sedan ska vi åka.
Pepphepp.

Uppdat.

Kategori: Trams

Oj. Jag är lite trött. Jag har lite feber. Fick förut. Stoppade i mig Ipren. Sov. Mår bättre.

I övrigt är det fint! Jag har fått en rumskamrat och vilken tur att hon är trevlig. Annars hade jag matat tigrarna med henne. Sitter i kindergarden och försöker hålla ordning på barn. Kan ni tänka er? Jag och barn!?

Oj, nu är maten klar. Får skriva mer en annan gång. Ska slänga upp bilder också. Idag har vi haft indian dressing, så bild på mig i sari kanske kommer!